Voor de bestrijding van ongedierte is het zeer belangrijk om te weten om welke dierenplaag het gaat. Dit geldt ook voor muizen. We leggen uit hoe u sporen van muizen kunt herkennen.

Heb ik muizen in mijn huis?

Hoe komt u erachter of u last heeft van muizen? Doordat muizen nachtdieren zijn zal u ze niet snel zien of tegenkomen in uw huis, bedrijfspand of horeca gelegenheid. Uiteraard kunt u er wel een hoop last van hebben en een behoorlijke hinder ondervinden. U zult muizen niet snel zien in uw huis of pand, dit komt omdat het nachtdieren zijn. U kunt echter wel een hoop last van ze hebben. Muizen knagen aan van alles, Meubilair, kabels maar ook aan uw voedingswaren. Ze kunnen een rare geur achterlaten in slecht geventileerde ruimtes. En misschien wel een van de grootste ergernissen, het geritsel dat u ‘s nachts kunt horen.

Muizenkeutels

Knaagschade

Buiksmeer

Afdrukken

Onaangenaam geluid

Rare geur

Muizenkeutels herkennen

De beste indicator om muizen te herkennen is de ontlasting. Een muizenkeutel ziet er uit als hagelslag en is tussen de 3 en 8 millimeter groot. Doordat muizen door het hele pand op zoek naar eten zijn kunt u deze keutels overal vinden. Hoeveel keutels een muis achterlaat? Voor een volwassen muis moet u denken aan 60 tot 80 keutels per dag.

Knaagschade door een muis

De tanden van een muis groeien constant. Door bijna overal aan te knagen zorgt de muis dat zijn tanden kort en scherp blijven. Muizen knagen voornamelijk aan meubilair, hout, plastic, voedingsverpakkingen en kabels. U kunt de knaagschade herkennen aan de twee evenwijdige groeven die de muis na het knagen achterlaat.

Buiksmeer van een muis

Muizen lopen altijd tegen de grond of muur aan met hun buik. Hierdoor sleept een muis een hoop stof en vuil mee in hun vacht. Vaak nemen muizen dezelfde route in uw huis of pand en laten hierdoor sporen achter. Deze sporen komen van de vetten die een muis in zijn vacht heeft zitten. Bij grotere muizenplagen kunnen die sporen dan ook hoopjes creëren. Deze hoopjes bestaan uit stof en vuil dat gemengd raakt met de urine en buiksmeer van de muis.

Wat moet ik doen met de sporen van muizen?

De sporen die een muis achterlaat kunt u gebruiken om te bepalen of de muizen nog steeds aanwezig zijn. Muizen kunnen in stoffige ruimtes sporen achterlaten. Als u de sporen heeft gevonden onthoud dan goed op welke plek dit is. Om de sporten te vinden kunt u als als hulpmiddel bakmeel of bloem strooien op de route waar u de muizen heeft gezien. Als hier de volgende dag nieuwe sporen in staan weet u of de muizen weg zijn of niet. Als u geen sporen ziet is dit uiteraard geen garantie, maar het kan een goede indicatie geven of de muizen weg zijn.

Ritselende geluiden in de nacht

Ligt u net na zonsondergang in bed en hoort u een ritselend geluid uit de muur of het plafond komen? Dan kunnen dat heel goed muizen zijn. Muizen kunnen slecht zien en gaan vaak als het donker begint te worden op zoek naar voedsel. Ze navigeren op geur, gevoel en gehoor. Maar hoe komen ze in de muur of het plafond? Muizen kunnen zichzelf door een gleuf van slechts 5 millimeter dringen. Dit kunnen ze doordat ze een inklapbaar skelet hebben. Muizen zijn erg goede klimmers en klimmen dan ook vaak via de spouwmuur naar een andere verdieping.

Een onaangename geur door muizen

Heeft u een onaangename geur in uw huis of pand? Dit is ook een goede indicator om muizen te herkennen. Muizen markeren hun territorium en navigeren via de geur van hun urine. Deze geur kan enorm sterk ruiken en neemt toe hoe dichter u bij het nest komt.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen

Main Menu