Buxusrups bestrijden

Bestrijden van de Buxusrups

Als u merkt dat uw buxus wordt kaalgevreten is de kans groot dat de buxusrups hier de veroorzaker van is. De rups eet zich in hoog tempo een weg door de bladeren waardoor uw buxus zelfs volledig kan afsterven als u hier niet tijdig bij bent. Gelukkig is de buxusrups bestrijden niet ingewikkeld als u weet wat u doet. Belangrijk om te weten is dat het bij de bestrijding niet bij slechts 1 handeling blijft. Het bestrijden van de rups is een proces dat zich meermalen herhaalt.

 

Buxusrups
Buxusrups
Buxusmot

Herkennen van Buxusrupsen en Buxusmotten.

Een buxusmot (ook wel nachtvlinder genoemd) is te herkennen aan zijn witte vleugels voorzien van een bruine rand. Als de mot volwassen is heeft hij een afmeting van ongeveer 4 cm. In de periode april t/m oktober zijn de buxusmotten het meest actief. De buxusmot zelf tast uw bladeren niet aan, dit is het werk van de rups. De mot legt enkel de eitjes waar vervolgens de verwoestende rups uitkomt. Een mot kan wel tot 800 eitjes leggen in een periode van 2 weken.

De buxusrups: Als de rups jong is heeft hij een gele kleur met een zwarte kop. Naar verloop van tijd worden ze iets groener en krijgen ze bruin / zwarte strepen en stippen.

Aanwezigheid Buxusmotten monitoren

Om ervoor te zorgen dat de schade aan uw buxus zo beperkt mogelijk blijft is het zaak om de aanwezigheid van de motten in een vroeg stadium te monitoren. Dit kunt u doen door in de omgeving van de buxus monitoringsvallen voor buxusmotten te plaatsen. Deze vallen worden voorzien van een feromoon waar alleen de mannelijke exemplaren op af komen. Om er zeker van te zijn dat de motten de val niet uitvliegen raden wij aan hier een beetje water met wat afwasmiddel in te doen. Zodra u activiteit in de val waarneemt weet u dat de motten actief zijn. Dit is het moment om de bestrijding uit te voeren. Daarnaast bieden de vallen nog een ander voordeel. Doordat de mannelijke exemplaren namelijk gevangen worden stopt de voorplanting.

Rupsen in buxus, wat te doen?

Zodra u de activiteit van de motten heeft vastgesteld kan de bestrijding beginnen. Het bestrijdingsmiddel kan worden aangemaakt volgens de mengverhouding op de verpakking om vervolgens met een druksproeier over de buxus te worden gespoten. Belangrijk detail is dat de eitjes aan de onderzijde van de bladeren worden gelegd. Zorg er dan ook voor dat u ook de onderkant van het blad drijfnat spuit. 10 dagen na de 1e behandeling dient deze handeling te worden herhaald. Houdt er rekening mee dat de buxusmot 3 cycli per jaar heeft. Dit betekent dat er ook 3 periodes per jaar zijn waarin de rupsen schade aanbrengen aan uw buxus. Door structureel de monitoringsvallen met feromoon te plaatsen bent u er gegarandeerd op tijd bij.

Periode voor Buxusrups bestrijden

De eerste bestrijding vindt plaats tussen eind maart en begin april waarna in de zomer de 2e behandeling volgt. Aan het einde van het seizoen gaan de jonge rupsen zich inspinnen in een cocon. Ze verschuilen zich hier gedurende de winter periode. Door op dit moment een laatste bestrijding uit te voeren zorgt u ervoor dat de rupsen de winter niet overleven. Hierdoor is de kans op overlast aan het begin van het seizoen aanzienlijk lager.

Producten voor het bestrijden van de buxusrups

  • 11.49
  • 23.95
  • 12.49
  • 11.25
  • 11.95
  • 11.95
  • 8.75
  • 16.99
  • 13.95
  • 24.95

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen

Main Menu